Kváskový chlebík

V januári 2015 sa mi dostala do rúk zaujímavá kniha „Harmonická strava“ od ruského lekára Valerija Sineľnikova, v ktorej podrobne popisuje rozdiel medzi kváskovým chlebom a drožďovým – klasickým. Priznám sa, že dovtedy som si mylne myslela, že droždie, ktoré sa často medzi ľuďmi volá aj kvasnice, je vlastne kvások. Nuž moje prekvapenie bolo veľké a rovnako aj chuť zistiť o tomto „zázraku“ menom kvások viac. A tak začala moja kvásková cesta, pretože odvtedy som rozmýšľala len nad tým, akým spôsobom a kde začať.  Vtedy som ešte netušila, že existujú stránky ako napríklad https://www.pekarensana.sk/kvaskova-mapa.html alebo http://kvaskovanie.sk/mapa-kvaskovania/, kde sa dá kvások získať – možno priamo v mieste Vášho bydliska. Nakoľko som to nevedela, začala som s prípravou svojho vlastného kvásku. Prvý pokus nevyšiel, dala som mu však „druhú šancu“ a táto už vyšla! Kvások som nazvala Terezka, je čisto ražný  a v januári 2020 oslávil 5 rokov 🙂 Odvtedy sa kváskovaniu venujem neustále, pretože odkedy doma pečiem náš vlastný ražný chlebík, iný mi už nechutí…Jednoducho je pre mňa kváskový chlebík úžasný, ničím nezameniteľný a tráviacemu ústrojenstvu lahodiaci 🙂 A keď môžem, nadobudnuté informácie a skúsenosti, ako aj samotný kvások, posúvam ďalej – tým, ktorí ako ja predtým, hľadajú…

kvaskovy_chlebik